Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПИЕСА ЗА ДВАМА
от ТЕНЕСИ УИЛЯМС
премиера -
21 декември 2022 г.

с участието на НОНА ЙОТОВА, ВЕСЕЛИН АНЧЕВ
ЧЕСТ
от ДЖОАНА МЪРИ-СМИТ
премиера -
4 февруари 2023 г.

с участието на КРИСТИНА ЯНЕВА, ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ, ЕЛЕНА ХРАНТ, КАТАЛИН СТАРЕЙШИНСКА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

ЧЕРВЕНО
от ДЖОН ЛОУГЪН

ПОРТРЕТ НА МАРК РОТКО

Като дете, в Латвия през зимните утрини, бъдещият художник се пързаля на кънки по замръзналите улици от дома си до училище. Когато е на десет семейството му емигрира в САЩ. Осемнадесет годишен той заживява в Ню Йорк за да се отдаде изцяло на живописта. Ходи на курсове, заобикаля се с бохеми, жадно чете митология и философия, изучава творчеството на големите художници. Жени се, развежда се. Жени се отново. Пише манифест за изкуството, но непрестанно търси стила си. Дори когато картините му започват да се излагат във водещи галерии, той продължава да експериментира и да променя характера на своите платна. И макар да се надява на одобрението на творческите среди и на близките си (когато излага в Музея на модерното изкуство, единственият коментар на брат му е: „Каква огромна сграда!”), Марк Ротко не спира да преследва изцяло неповторими изразни средства.

През 1958 г. той получава изключително примамлива поръчка да украси с картини стените на най-луксозния за времето си ресторант в Ню Йорк – „Четирите сезона”. И някъде тук започва историята на неговите платна в „Червено”. В студиото му пристига асистентът, който Ротко назначава за да може изцяло да се съсредоточи върху най-смелото си начинание. И докато художникът фучи, гори отвътре и размахва четката си като шпага, с която е решен да разсече посредствеността и дребнодушието, оядеността и лицемерието, той открива, че присъствието на младия човек в ателието му ще се окаже не по-малко сложна битка. Сражение на поколенията, на разбирането какво „съдържат” цветовете, и какви са световете, които всеки от героите в „Червено” населява. Как си приличат и по какво се различават?

Изкуството е начин да се идентифицираш като човешко същество.

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 80 МИНУТИ.
 • режисура: ВЛАДЛЕН АЛЕКСАНДРОВ
 • участват: ГЕОРГИ КАДУРИН и ИВАН ЮРУКОВ
 • сценография: ИВАН КАРЕВ
 • костюми: ВЕСЕЛА СТАТКОВА
 • превод: ХАРАЛАМПИ АНИЧКИН
сектор B-0сектор Aсектор Bсектор Cсектор D
13 февруари 2023
19:30 15,00 лв. 16,50 лв. 13,50 лв. 12,00 лв. 10,00 лв.
Отстъпки: до 50%   [подробности]

Награди:
 • ГЕОРГИ КАДУРИН - първа награда за мъжка роля от Международния фестивал на малките театрални форми - Враца 2015 ;
 • ИВАН ЮРУКОВ - втора награда за мъжка роля от Международния фестивал на малките театрални форми - Враца 2015.

  Отзиви:
 • „Театър 199 завършва сезона с прекрасна премиера! „Червено“ е умно написана, безкомпромисно поставена и блестящо изиграна постановка – замислих се кога за последен път съм казвала всичко това заедно.”
  Елица Павлович, momichetataotgrada.com;

 • „Червено“ е спектакъл, който изследва различните измерения на живота и смъртта, преплетени с изкуството, парите, реда и хаоса, като ни кара да разсъждаваме не само от артистична, но и от психологична гледна точка.
  Зорница Кънчева, formalno.com;

 • “Много силно, последно за сезона, премиерно заглавие, подплатено с класна актьорска игра.”
  Сабина Василева, в. Сега;

 • „Сцената е оживяла картина: червено-черна, с повече катран в червената боя и още жива кръв - в черната. Мощен коктейл от експанзивни идеи, духовно отшелничество и нажежен до червено смисъл кипи в новата лятна премиера на Театър 199.”
  Патриция Николова, sofialive.bg

 • "Силният текст, безупречната игра, стилните режисура и сценография правят “Червено” задължителна постановка за всеки любител на театъра."
  www.sushtina.wordpress.com  Премиера: 5 юли 2014 г.


 • (C) 2003-2023 Theatre 199; VISITORS#36143