Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПИЕСА ЗА ДВАМА
от ТЕНЕСИ УИЛЯМС
премиера -
21 декември 2022 г.

с участието на НОНА ЙОТОВА, ВЕСЕЛИН АНЧЕВ
ЧЕСТ
от ДЖОАНА МЪРИ-СМИТ
премиера -
4 февруари 2023 г.

с участието на КРИСТИНА ЯНЕВА, ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ, ЕЛЕНА ХРАНТ, КАТАЛИН СТАРЕЙШИНСКА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

ЧАМКОРИЯ
по романа на МИЛЕН РУСКОВ

Че живеем некакси в тая злополучна България, понеже аз я мразим, обаче па я и обичам. Па защо я обичам, и с чук да ме удариш по главата, не моем да ти кажем! Аман от България, аман от тоя умерен пояс, и от равномерното движение на Земята аман! Много тъп ми се види мене умереният пояс, па да не кажем и Земята! Само неодушевените неща може да са толкова тъпи, упорити и еднообразни. Извиневам се, обаче що за тъпо нещо требва да си, за да се въртиш милиарди години около една звезда?! Върти се, братче, милиарди години около една звезда! Па вземи мръдни се малко, мини нанекъде! Но не! Все едно и също до края на света! Ама тя буквално смета да прави едно и също до края на света! Неам думи!
Бае Славе
на път към Чамкория
октомври 1928 г.


ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 130 МИНУТИ И Е С АНТРАКТ.
 • режисура: ЯВОР ГЪРДЕВ
 • участват: ЗАХАРИ БАХАРОВ
 • сценография: СВЕТОСЛАВ КОКАЛОВ

Награди:
 • ЗАХАРИ БАХАРОВ - награда "Аскеер" 2018 за водеща мъжка роля;
 • ЗАХАРИ БАХАРОВ - награда "Икар" 2018 за водеща мъжка роля;
 • ЗАХАРИ БАХАРОВ - номинация "Аскеер" 2018 за водеща мъжка роля;
 • СВЕТОСЛАВ КОКАЛОВ - номинация "Икар" 2018 за сценография;
 • "ЧАМКОРИЯ" - награда за спектакъл "Златен кукерикон" 2018;
 • ЗАХАРИ БАХАРОВ - награда за мъжка роля от Международния фестивал Друмеви театрални празници "Нова българска драма" - Шумен 2018;
 • СВЕТОСЛАВ КОКАЛОВ - награда за сценография Международния фестивал Друмеви театрални празници "Нова българска драма" - Шумен 2018;
 • ЗАХАРИ БАХАРОВ - награда за мъжка роля от Националния фестивал на малките театрални форми - Враца 2018 г.;
 • ЯВОР ГЪРДЕВ - награда за режисура от Националния фестивал на малките театрални форми - Враца 2018 г.;
 • ЗАХАРИ БАХАРОВ - награда на Съюза на артистите в България за силно актьорско присъствие от Международния фестивал на спектаклите с един актьор "BG MOT" 2018
 • ЗАХАРИ БАХАРОВ - награда на Столична община за ярки постижения в областта на културата 2018 г. в категория "театър";

  Отзиви:
 • „Чамкория“ е представление, което те стиска за гърлото от мъка и смях и не те пуска до самия край. Публиката, буквално обсадила Театър „199“, изкарва четири пъти на бис Бахаров, чийто герой тази вечер загубва в игрите на късмета."
  Димитър Стайков, Площад Славейков

 • "На границата на 2017 с 2018 г. традиционно еднообразният театрален сезон у нас успя да произведе и истински "хит". Наясно съм, че това определение предизвиква двусмислени асоциации, но моноспектакълът на Захари Бахаров по едноименния роман на Милен Русков "Чамкория", режисиран от Явор Гърдев в Театър 199 е хит в най-пълния смисъл: с появата си той спечели както единодушното одобрение на театралната критика, така и възторга на публиката – билетите се изчерпват с месец напред. Спектакълът дори има вече планирано национално турне (за което билетите също свършват светкавично)."
  Асен Терзиев, в-к "Капитал"

 • "Спектакълът „Чамкория” е щастлива среща. Явор Гърдев и Захари Бахаров срещат Милен Русков или романът „Чамкория” среща един режисьор и един актьор. В какво е привлекателната сила на този роман? Романът се вглежда в един епизод от нашата история и в него открива вечното завръщане на ненаучените уроци, които се стоварват отново и отново върху главите ни. Погледът към историята се движи едновременно в две посоки - по хоризонтала протича разказът за събития и личности, за бавни натрупвания, за обрати и ужасяващи катаклизми, а по вертикала е разположена ценностната система, през която се осмисля онова, което ни се случва. След прочита пред нас се изправя въпросът какви сме ние и защо сме такива."
  Анна Топалджикова, въпреки.com

 • „Чамкория“ е „театърът в себе си“. Това е красива демонстрация на хоризонтите на минималистичното и доказателство, че театралното удоволствие не зависи пряко от постановъчна пищност или визуална ефектност (хиперболизиран ретро-гюрук, седалка и кормило маркират омнибус, музика от 20-те години на ХХ век звучи в антракта, но спектакълът остава чист от звукови допълнения). В тази игрова капсула театърът продължава да се съдържа в най-класическите изразни средства на това изкуство – актьора и текста. Малката сцена на Театър 199 обема в себе си романовото богатство и успява сякаш от нищо да постигне както широтата на разказа, така и да докосне публиката с уникалността на преживяването на колоритния софийски типаж Славе Желязков."
  Венета Дойчева, kultura.bg

 • "Доверието между автор и режисьор е създало креативна енергия с блестящ резултат. При това, идеята целият роман да бъде представен в моноспектакъл в изпълнението на актьора Захари Бахаров, е една от най-добрите идеи в българския театър въобще. Защото резултатът е брилянтен."
  Патриция Николова, sofialive.bg

 • "Захари Бахаров е не просто абсолютно убедителен, той Е бае Слави – нямам по-голяма похвала. Страхотно, от игла до конец българско представление, което заслужава да бъде видяно и силно аплодирано от възможно най-много хора."
  Елица Павлович, momichetata.com

 • "Гюрука" на изчезналата България повдига Захари Бахаров в премиерния си моноспектакъл. Става дума за най-новото заглавие в афиша на Театър 199 "Валентин Стойчев" - "Чамкория". То е по едноименния роман на Милен Русков, с който авторът стана лауреат на няколко награди. Сценичната адаптация - колосален труд предвид епическия обем - е дело на Явор Гърдев и очаквано е пример за висок професионализъм. В образа на Бае Славе пък актьорът прави безспорна заявка за театрално отличие за водеща мъжка роля."
  Сабина Василева, в-к "Сега"

 • "Някои особености на националния характер ще разпознаят зрителите в образа на бае Славе от премиерния спектакъл „Чамкория” на Театър 199. Само няколко месеца след излизането на едноименния хитов роман на Милен Русков режисьорът Явор Гърдев успя да постави негова адаптирана версия, което си е безпрецедентен случай. Малко български книги имат толкова щастлива съдба."
  Марияна Първанова, kulturni-novini.info  Премиера: 26 и 27 декември 2017 г.


 • (C) 2003-2023 Theatre 199; VISITORS#90559