Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПИЕСА ЗА ДВАМА
от ТЕНЕСИ УИЛЯМС
премиера -
21 декември 2022 г.

с участието на НОНА ЙОТОВА, ВЕСЕЛИН АНЧЕВ
ЧЕСТ
от ДЖОАНА МЪРИ-СМИТ
премиера -
4 февруари 2023 г.

с участието на КРИСТИНА ЯНЕВА, ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ, ЕЛЕНА ХРАНТ, КАТАЛИН СТАРЕЙШИНСКА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

ХОРАТА ОТ ОЗ
от ЯНА БОРИСОВА

„Хората от Оз”, ведно с „Малка пиеса за детска стая” и „Приятнострашно”, завършва този емоционален и драматургичен триптих, който се случи заради един театър, едно приятелство и група вдъхновяващи актьори. Героите в тези пиеси много си приличат. Може би са едни и същи хора в различни прераждания. Може и да не са. По-важното е, че това са същества способни да приемат чувствата си, да ги коментират и споделят, което им е помогнало да оцелеят в „един доста притеснителен свят”. „Хората от Оз” е нещо като дълго любовно писмо без адресат. Вътре е написано всичко, което искаме да кажем на тези, които обичаме или сме обичали някога.
Яна Борисова и Галин Стоев


ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 100 МИНУТИ.
 • режисура: ГАЛИН СТОЕВ
 • участват: ЦВЕТАНА МАНЕВА, АТАНАС АТАНАСОВ, ВЕЖЕН ВЕЛЧОВСКИ, СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ и РАДЕНА ВЪЛКАНОВА
 • сценография: ЮЛИЯН ТАБАКОВ
 • музика: САША КАРЛСОН

Награди:
 • АТАНАС АТАНАСОВ - награда "Аскеер" 2013 за поддържаща мъжка роля;
 • ЯНА БОРИСОВА - награда "Икар" 2014 за драматургичен текст;
 • АТАНАС АТАНАСОВ - номинация "Икар" 2014 за поддържаща мъжка роля;
 • ЯНА БОРИСОВА - номинация "Аскеер" 2014 за драматургичен текст;
 • ЦВЕТАНА МАНЕВА - награда за женска роля от Международния фестивал Друмеви театрални празници "Нова българска драма" - Шумен 2014.

  Отзиви:
 • “Нямам нужда от други причини да обичам театъра – стига ми да преживея два вълшебни часа като тези с „Хората от Оз“.
  Елица Павлович, momichetataotgrada.com;

 • „Това е текст, който категорично отказва да приеме реалността и приласкава публиката си с онова най-чудно свойство, като я накара да се почувства избрана и част от малка, но умна сплотена група. Театър на утехата и амнезията. Талантлива е Яна Борисова – умее го това.”
  Гергана Пирозова, в. Капитал;

 • „Има една страна, в която хората са вдъхновени, вечно влюбени и щастливи. Тази страна, приличаща на Изумрудения град, е страната "Оз". В нея законите за живеене много приличат на нашите, а хората са досущ като нас. "Хората от Оз" от Яна Борисова е третата и последна спирка от пътуването в страната на чудесата на съдружието на авторката с Галин Стоев и великолепните актьори Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Радена Вълканова, Атанас Атанасов (номинация за подържаща мъжка роля на фондация Аскеер’2013) и голямата Цветана Манева.”
  Кремена Димитрова, edna.bg;

 • „Деликатна, леко снобска, създадена от и за хора на духа. Такъв - елегантен и космополитен като усещане (не само заради неопределимите като националност имена на персонажите), е и спектакълът на Театър 199 под режисурата на Галин Стоев, с който хиперуспешният тандем, без да си го е поставял за цел, оформя триптих на тази уютна сцена.”
  Ирина Гигова, в. Новинар;

 • „Бих се наела да Ви разказвам части от сюжета, но красотата на това представление се състои в неговото лично преживяване. Действието се развива на две места – сцената и душата на зрителя по един съкровен начин, наподобяващ влизането в празен храм, където те обзема спокойствие, любов и още нещо, малко позабравено, или още неоткрито. Повечето хора, които я гледат дълго след това повтарят като мантри части от нея: „В театъра, скъпи мой, всеки тенекиен човек има шанса да открие сърцето си“. Една пиеса, която е по-скоро медитация, от колкото дидактичен урок. Повече молитва, отколкото претенция и гръмогласност.”
  Мирена Керезова, lovetheater.bg;

 • “Има нещо много особено в Хората от Оз - без да се случва кой знае какво, изникват невидими състояния и неща, които променят амплитудата на горене. Един се влюбва, втори се опитва да се отскубне от перманентно състояние на влюбеност, държащо го в страховита безтегловност, трети пък гледа отстрани и „лекува" с кротки, но мраморни думи. Къде е истината? В отговорите или във въпросите? По-скоро, в Играта.”
  Патриция Николова, sofialive.bg  Премиера: 5-ти и 6-ти април 2013 г.


 • (C) 2003-2023 Theatre 199; VISITORS#36169