Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПИЕСА ЗА ДВАМА
от ТЕНЕСИ УИЛЯМС
премиера -
21 декември 2022 г.

с участието на НОНА ЙОТОВА, ВЕСЕЛИН АНЧЕВ
ЧЕСТ
от ДЖОАНА МЪРИ-СМИТ
премиера -
4 февруари 2023 г.

с участието на КРИСТИНА ЯНЕВА, ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ, ЕЛЕНА ХРАНТ, КАТАЛИН СТАРЕЙШИНСКА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Конкурс 


Конкурс "Славка Славова" - седмо издание

Н А Г Р А Д И !
Конкурс "Славка Славова" 2018

НАГРАДИ !
Конкурс "Славка Славова" 2013

Театър 199 "Валентин Стойчев" обявява конкурс на името на голямата българска актриса СЛАВКА СЛАВОВА за написване на камерна пиеса /до четири действащи лица/ на съвременна тематика.

Награден фонд: Една награда от 5000 лева.
Награди и номинации в конкурса "Славка Славова" - 2010

В края на м. ноември миналата година Театър 199 "Валентин Стойчев" обяви третото издание на анонимния конкурс на името на голямата българска актриса СЛАВКА СЛАВОВА за написване на камерна пиеса /до четири действащи лица/ на съвременна тематика.

До определената дата за предаване на текстове - 29 януари т.г., постъпиха 35 творби. За журиране бяха допуснати 33 пиеси, подадени в срок и в съгласие с правилата на конкурса. Заглавията са:

    "Амате"; "Брейнсторминг"; "Бягства"; "Vento"; "Виж ме"; "Владо се старае"; "Гарванът"; "Голямата сестра"; "Гъдулката"; "До помилване"; "Доктор траур"; "Душата на сърдитият човек"; "Един ден от техният живот"; "Един живот не стига"; "Енергийна криза"; "Закон за земното отблъскване"; "Истината за майките"; "Ключът към щастието"; "Колекционерката"; "Крадци на истории"; "Лъжовен свят"; "Нощта, в която…"; "Октомври,краят…"; "Откуп"; "Отправна точка"; "Паякът"; "Раздяла от пръв поглед"; "Семейна фотография"; "Стая 108"; "Страст"; "Телепати"; "Фотосесия с джиесеми"; "Ч.Н.Г."

Две пиеси /"Адам и Ева" и "Мравчи пътеки"/ не бяха приети за разглеждане от журито, тъй като авторите им не са изпълнили условията на конкурса. С десетдневно закъснение на билетната каса на театъра се получи още един текст, но пликът не беше отворен.

Журито, което извърши селекцията е в състав: г-жа АНТОАНЕТА ВОЙНИКОВА, г-жа СВЕТЛА БЕНЕВА, г-жа ТЕОДОРА ДИМОВА, г-н АНДРЕЙ ФИЛИПОВ и г-жа АННА МОНОВА.

По регламент журито имаше задължение да отличи не повече от една пиеса. Пак по регламент Театър 199 е поел задължение да постави на своя сцена отличената с награда творба в срок от 12 месеца. Наградният фонд на тазгодишното издание на конкурса е 5000,00 лева.

Журито проведе три заседания, на които обсъди в детайли художествените достойнства на представените произведения.

На първото си заседание журито обсъди всички представени творби и състави шорт лист на състезанието. В него влязоха пиесите: "Гарванът"; "Гъдулката"; "Един ден от техния живот"; "Един живот не стига"; "Закон за земното отблъскване"; "Колекционерката"; "Паякът" и "Раздяла от пръв поглед".

На второто си заседание журито стесни кръга, в който влязоха пиесите: "Гарванът", "Закон за земното отблъскване", "Колекционерката", "Паякът", "Раздяла от пръв поглед".

След задълбочено обсъждане на третото заседание журито постигна единодушно решение:

ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ НАГРАДАТА "СЛАВКА СЛАВОВА" В ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА КОНКУРСА СЕ ПРИСЪЖДА НА ДВЕ ПИЕСИ, КОИТО ЖУРИТО КАТЕГОРИЧНО ОТКРОИ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ С ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ИМ КАЧЕСТВА И КОРЕННО РАЗЛИЧНИ СТИЛИСТИЧНИ И ЖАНРОВИ ОСОБЕНОСТИ, НО С ЕДНАКЪВ ТЕАТРАЛЕН ПОТЕНЦИАЛ. ПИЕСИТЕ СА:

    "ГАРВАНЪТ" от КАЛИНА ПОПЯНЕВА и "КОЛЕКЦИОНЕРКАТА" с автор РАДОСЛАВ ЧИЧЕВ.

ФИНАНСОВАТА СТОЙНОСТ НА НАГРАДАТА ЩЕ БЪДЕ РАЗДЕЛЕНА ПО РАВНО МЕЖДУ ДВАМАТА АВТОРИ. ТЕАТЪРЪТ ПОЕМА АНГАЖИМЕНТА ДА РЕАЛИЗИРА ДВАТА ТЕКСТА В РАМКИТЕ НА СЕЗОНИ 2010/2011 и 2011/2012 г.

П.П. Молим авторите чийто творби попадат в шорт листа да ни предоставят текстовете на електронен носител, за да ги публикуваме на нашата уеб-страница.
Резултати от конкурса "СЛАВКА СЛАВОВА" - 2007

В края на миналата година Театър 199 обяви второто издание на анонимния конкурс на името на голямата българска актриса СЛАВКА СЛАВОВА за написване на камерна пиеса /до четири действащи лица/ на съвременна тематика.

До определената дата за предаване на текстове - 28 февруари т.г., постъпиха 45 творби. Всички пиеси бяха подадени в срок и в съгласие на правилата на конкурса и бяха допуснати за журиране. Заглавията са:

"Една нощ с нея"; "Истината за центъра на притегляне"; "Експериментът"; "Закуска на свещи"; "Стара любов"; "От твоето тъмно, диво цвете"; "Лелята от Франция"; "Теория на летенето"; "Борба за един мъж"; "Иван и Ева"; "Абитуриентски бал"; "Една малка жена"; "Нищо няма значение"; "Забранено за мъже"; "От утре, Господи!"; "Помощници търсят ръба или Откъде знаете, че гущерите не съжаляват"; "Ангел"; "Смелост"; "Откат"; "Лоша до доказване на противното"; "Слушателят"; "Небостъргач"; "Пиеса за умиране" ; "Малка пиеса за детска стая"; "Е-стория"; "Ако си жив не очаквай да видиш края на света. Мъртвите знаят началото"; "Tabula rasa"; "Влюбеният Трифон Зарезан"; "Боян Мага"; "Циклоспорин"; "Самота"; "Часът на клошаря"; "Истерия 89-?"; "Играчът на рулетка - последна репетиция"; "Рокадо"; "Мъгла"; "Защо, Хари?"; "Ангелите"; Без заглавие /започва с текст "Действие 1"; "Бисиндром - морфин за самотници"; "Стая № 124"; "Гледна точка"; "Спираш ли, сърце?"; "Хипотетична смърт"; "A. M. D.".

В края на второто си заседание, след отварянето на пликовете с личните данни на авторите, журито дисквалифицира текста "Абитуриентски бал", чийто автор не е посочил своя ЕГН и съответно не е изпълнил условията на конкурса.

Журито, което извърши селекцията е в състав: г-жа СВЕТЛА БЕНЕВА, г-жа АНТОАНЕТА ВОЙНИКОВА, г-жа ТЕОДОРА ДИМОВА, г-жа НЕВЕНА МАНДАДЖИЕВА, г-жа АННА МОНОВА и г-н ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ.

По регламент журито имаше задължение да отличи не повече от една пиеса. Пак по регламент Театър 199 е поел задължение да постави на своя сцена отличената с награда творба в срок от 12 месеца. Наградният фонд на тазгодишното издание на конкурса е 5000,00 лева.

Журито проведе две заседания, на които обсъди в детайли художествените достойнства на представените произведения.

На първото си заседание журито обсъди всички представени творби и състави шорт лист на състезанието. В него влязоха пиесите:

На второто си заседание журито стесни кръга, в който влязоха пиесите: "Ангел", "Ангелите", "Една нощ с нея", "Експериментът", "Лоша до доказване на противното", "Малка пиеса за детска стая", "Нищо няма значение", "Смелост".

След задълбочено обсъждане журито постигна единодушно решение.
НАГРАДАТА "СЛАВКА СЛАВОВА" СЕ ПРИСЪЖДА НА ПИЕСАТА "МАЛКА ПИЕСА ЗА ДЕТСКА СТАЯ". Както се разбра след отварянето на пликовете неин автор е ЯНА БОРИСОВА.

П.П. Благодарим на авторите, които се отзоваха на нашата покана и ни предоставиха възможността да публикуваме текстовете им в нашата уеб-страница.(C) 2003-2023 Theatre 199; VISITORS#90680